رهگذر راه نور

در قرآن مجید خداوند بار ها گفته است که اگر متقی و پر هیزکار شوید در های برکت از آسمان و زمین به روی شما گشوده خواهد شد.

رهگذر راه نور

در قرآن مجید خداوند بار ها گفته است که اگر متقی و پر هیزکار شوید در های برکت از آسمان و زمین به روی شما گشوده خواهد شد.

اسلام در مکه

شبه جزیره عربستان... 

عربستان بزرگترین شبه جزیره دنیاست  که در جنوب غربی آسیا قرار دارد .اطراف آن را آب های خلیج فارس ٬ دریای عمان٬ اقیانوس هند و دریای سرخ فراگرفته است.از طرف شمال٬ریگزارهای وسیع آن را پوشانده که به عراق و اردن محدود می شود. 

عربستان مسکن دیرینه اقوام سامی است و کلمه عرب به معنی بدوی و صحرا نشین است.  

نظام قبیله ای و اجتماعی...  

زندگی در سرزمین عربستان بر پایه نظام قبیله ای استوار بود. در میان این قبیله عصبیت یا تعصب قبیله ای صفت ویژه ی قبایل عرب بود.مظور از عصبیت طرفداری و حمایت شدید افراد قبیله از یک دیگر بود. 

توضیح:در مواردی که وجود یک فرد مایه ی ننگ و بد نامی قبیله می شد٬افراد قبیله او را از میان خود طرد می کردند و این شخص را خلیع(رانده شده) می خواندند. 

در این نظام قبیله ای برای خونخواهی یک فرد جنگ های طولانی در می گرفت و خون های بسیاری ریخته می شد. 

 

ادیان عرب... 

۱-شرک و بت پرستی:مهمترین صفت عرب جاهلی صفت شرک یا چند خدایی است.معروف ترین بتان عصر جاهلیت عبارتند از:لات(خدای شمس و مادر خدایان)٬منات(خای سرنوشت و مرگ)٬عزی(خداوند زهره).عرب جاهلی به دنیای پس از مرگ اعتقاد نداشتند و معتقد بودند که زندگی پس از مرگ به پایان می رسد. 

۲-دین یهود:در عربستان یهود بیشتر در حجاز و یمن مستقر بودند.شهر یثرب و اطراف آن بزرگترین مرکز یهودیان بود.یهودیان جاهایی برای تدریس احکام شرعی و تورات داشتند که به آن ((بیت المدارس)) می گفتند و علمای یهود را حبر می خواندند. 

۳-دین مسیح:دین مسیح ظاهرا ابتدا  در میان اعراب ساکن در شام و عراق نفوذ کرد.مهمترین مرکز مسیحیت در حنوب عربستان  شهر نجران بود. 

۴-پیروان حضرت ابراهیم(ع):عده ای از مردم آیین شرک و بت پرستی را قبول نداشتند٬در واقع این افراد به خدای یگانه و روز رستاخیز ایمان داشتند.اینان به حنفا مشهور بودند. 

    

 مکه و ساکنان آن... 

مکه شهر کوچکی در سرزمین حجاز بود که از کمبود آب و هوای گرم و بیماری هایی چون وبا رنج می برد. 

در مرکز شهر خانه کعبه٬یادگار سنت جضرت ابراهیم ٬ چاه زمزم و مجلسی برای تبادل نظر در امور مردم ٬ به نام دارالندوه ٬ قرار داشت. 

دو عامل اساسی موجب رونق زندگی اجتماعی و  اقتصادی شهر مکه شده بود:۱-وجود خانه ی کعبه ۲-تجارت با شام و یمن.در میان قبایل ساکن مکه ٬قریش به خاطر آن که متولی کعبه بود از جایگاه خاصی برخوردار بود و امتیازات ویژه ای را به خود اختصاص می داد. 

خاندان های بزرگ با ربا خواری به استثمار طبقات فرودست می پرداختند تا جایی که فاصله طبقات غنی و طبقات فقیر و محروم روز به روز بیشتر می شد. 

  

تولد حضرت محمد(ص)...  

در سال هجوم پیل سواران ابرهه به مکه ٬ نوزادی در خانه ی عبدالمطلب بن هاشم به دنیا آمد که او را محمد(ستوده) نامیدند.مادرش آمنه و پدرش عبدالله بود.دوره ی کودکی خود را در نزد زنی به نام حلیمه از قبیله بنی سعد گذراندتا از آلودگی های هوای مکه در امان بماند و چون عربی اصیل و فصیح پروده شود.دوره ی نوجوانی خود را هم در نزد پدربزرگش عبدالمطلب شیخ خردمند مکه و پس از وی نزد ابوطالب مرد کریم النفس قریش گذرند.پس از آشنایی با بانویی عفیف و توانگر به نام خدیجه و ازدواج این دو با هم دیگر دختری بدنیا آمد که نامش را فاطمه(س) گذاشتند. 

مردم مکه پیامبر را امین لقب داده بودند.حضرت محمد طبق سنت توحیدی ابراهیم از پرستش بتان بیزار بود.و در سال ایامی را به اعتکاف می پرداخت ٬ ولی هیچ گاه از مردم فاصله نگرفت تا آن که آن واقعه عظیم یعنی ظهور اسلام رخ داد. 

 

ظهور اسلام... 

هنگامی که حضرت محمد (ص) در غار حرا معتکف بود مطلع سوره ی علق توسط فرشته ی وحی جبرئیل بر او او نازل گردید و او آخرین برگزیده خداوند گردید.نخستین ایمان آورندگان به وی سه کس بودند:خدیجه ٬ علی بن ابیطالب و زیدبن حارثه.  

دعوت نهانی... 

دعوت پیامبر در آغاز بر دو رکن استوار بود:اقرار به توحید و یگانگی خداوند و اعتقاد به روز رستاخیز. 

در این دوران ٬ هسته ی اولیه اسلام به نام ((السابقون)) شکل گرفت که پیشگامان توحید و اسلام در عربستان گردیدند.سپس پیامبر دعوت آشکار خود را با شعار توحید بر بلندی های صفا ادامه داد:((قولو لا اله الا الله تفلحوا)).پس از مدتی ٬ اشراف و مستکبران شهر به ستیز با او برخاستند ٬ او را تهدید و تحقیر کردند و پیروانش را تعقیب و اذیت نمودند.یاسر و سمیه نخستین شهدای مسلمان بودند.  

  

 توضیح: از میان دشمان رسالت پیامبر جند نفر کینه توزتر بودند:نضربن حارث(کلام وحی را افسانه های کهن می خوند)-ولیدبن مغیره(می گفت او جادگر است)-عاص بن وائل(او را ابتر می خواند)- 

ابوجهل(او را آزار می داد)-ابولهب(اورا دروغگو می نامید). 

 

مهاجرت به حبشه... 

 پیامبر برای نجات پیروان خویش و انتشار آیین اسلام گروهی را به حبشه فرستاد.نام پادشاه حبشه نجاشی نام داشت که به دادگری معروف بود.از این رو مسلمانان در آنجا امنیت داشتند. 

مشرکان تصمیم گرفتند تا این گروه را برگردانند اما موفق نشدند.ولی آها تصمیم گرفتند محاصره اقتصادی کنند.

 

پیمان های عقبه...

سال دهم بعثت با وجود پایان یافتن محاصره اقتصادی ٬ برای پیامبر سال تلخی بود.زیرا خدیجه و  

ابو طالب در گذشتند. 

در نتیجه پیامبر تصمیم گرفت به طائف سفر کند ولی آنجا هم  او را مورد آزار قرار دادند. 

تلاش های پیامبر بی نتیجه نماند تا اینکه آیین اسلام حصار های مکه را فرو ریخت و شش تن از بزرگان یثرب به اسلام ایمان آوردند.در سال دوازدهم بعثت افرادی دیگربه او ایمان آوردندو در محلی موسوم به عقبه با پیامبر پیمان بستند.بدین گونه اسلام دو پایگاه دیگر یافت:یثرب و حبشه 

با هجرت مسلمانان به یثرب دوران جدیدی از دعوت اسلام آغاز شد و سرنوشت شبه جزیره را دگرگون کرد. 

آخرین دسیسه مشرکان در دارالندوه طراحی شد و آن نظریه شیطانی ابو جهل بود که مبتنی بر قتل پیامبر بود و علی بن ابیطالب  تصمیم گرفت بجای پیامبر در بستر بخوابد تا رسول خدا آسوده به سوی یثرب هجرت کند. 

  

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد